Dagens ridtur

Håjt

Hade tänkt rida dressyr på körbanan men vi red dressyr igår (eftersom han hade mer eller mindre damp) så det blev en miljöträning idag :)

Tog dressyren och min islandsträns, han gick super. Stanna en gång och då var det för att en nordsvensk (härsnäs) och en hund kom springandes mot honom x) Men det var bara att driva på och le så gick han framåt :')

Blev lite hoppning på fälthindrerna med. Va helt sjukt vad den hästen kan egentligen. Hoppade ett hinder stilla stående :O Visst bara 50 cm men ändå. Med rätt ryttare kan han allt :D <3

När jag red till strömma så mötte jag en gammal granne från "lägenhetstiden" och christina andersson.


Båda: Åh gud vilken fin häst!

Jag: TACK :D:D

Båda: Riktigt snygg. Han såg hur fin ut som helst när ni red på vägen och han såg verkligen ut att gilla det :D

<3Bett och dess funktioner

Som de flesta som rider vet så finns det en hel uppsjö av olika bett att välja mellan på dagens ridsportmarknad. Och om man inte riktigt vet hur de alla olika betten verkar och fungerar (man kanske i vissa fall inte ens vet vilken typ av bett man är ute efter) så kan det lätt uppstå problem. I detta inlägg tänkte jag beskirva lite vad de olika betten har för funktion i hästens mun. Jag tänkte ta upp de vanligaste betten.

 

Tränsbetten

Vi börjar helt enkelt med det vanligaste av alla bett. Det Tvådelade Tränsbettet
Detta är något av de som de flesta kallar för ett av de mildaste betten. Eftersom det saknar skänklar så har det ju ingen hävstångeffekt vilket gör att det uteslutande verkar i hästens mun.
Bettet verkar på så sätt att när ryttaren tar i tyglen så ger det tryck mot hästens tunga och i mungiporna, menäven lite i gommen eftersom att bettet delar sig och skapar en kant mot hästens gom då bettet trycks uppåt av tungan.

Eftersom att tygeltagen går direkt från hästens mun i riktning mot ryttarens hand så verkar tränsbettet lite olika beroende på om hästen har huvudet högt eller lågt. Om hästen håller huvudet lågt så har bettet en något uppresande verkan. Om hästen däremot har huvudet högt så kan bettet -istället för att ge hästen en impuls att sänka sitt huvud- be hästen att dra ihop sin hals så att den blir ännu kortare.
Därför så är tränsbettet ett bra allternativ till hästar som gärna går med huvudet något lågt.

Tvådelat Tränsbett

Enda skillnaden mellan tvådelat och Tredelat Tränsbett är att det inte ger lika mycket tryck i gommen på hästen. Det finns även bett som är fyr, och till och med femdelade (dessa är dock inte särskilt vanliga). Dessa har samma effekt som det tredelade bara att de ligger mer ostabilt i hästens mun och att trycket i gommen blir ännu mindre eftersom att bettet formar sig efter hästens tunga.

Tredelat Tränsbett


Några andra relativt vanliga bett är ju eggbett, D-ringsbett och Rakt tränsbett
Eggbettet anses även det som ett av de mildaste betten. Enda skillnaden på detta och vanligt tvådelat är att eggbettet har fasta bettringar vilket gör att hästens inte nyper sig i mungiporna samt att det ligger något stadigare i munnen.

Eggbett


D-ringsbettet

som används en hel del på galopphästar har tillskillnad från de tidigare nämda betten en viss hävstångseffekt. Dock väldigt liten.


God morgon :)

Började inte fören 9 idag så det blev en ridtur på

Ambra

Gick upp som vanligt (5:30) och kl 6 satt jag på hästryggen :P (hon fick lite frukost i boxen medans jag borstade av min lergris x)

Red först på vägen och sen upp i skogen. Travade lite på vägen (fryst så inte så lång sträcka) och sen skritt resten av tiden. Det var sjukt mysigt att rida ut så tidigt, känna kylan och höra fåglarna sjunga :D


Dagens ridtur gånger 2

Hästarna har vilat fredag-söndag därför har jag inte skrivit någon "dagens ridtur".


Håjt

DAMP HÄSt x) tänkte först rida till Sätila men när vi kom till Järån (Gärån?) så vägrade han och börja stegra och skit x) Så han försökte dra i väg i trav ett flertal gånger *suck* så tillslut orkade jag inte med honom så jag tänkte vi rider till strömma så får jag trimma lite lätt på körplanen. Men då skulle han dampa loss då med xP Men efter lite övertalning så lyckades jag få honom till paddocken där det blev en MASSA trav på volt. Han är så söt när han väl gör som han ska :')
 

Lergrisen Ambra =P

Hanna hade lektion för mig idag :) Lite markarbete, först tre bommar som låg lite över allt ;) Tog de i både galopp och trav :) Hon lyckades till och med sätta galoppombyterna :) Söta häst :) Hoppade lite med, ca 50 cm.

Älskade gulliga underbara fina vackra bästa häst <3


En sak ni inte visste om mig

För ca 6 år sedan så bodde vi (mamma, pappa, jag, min stora syster och min lilla syster) hos morfar för vi hade sålt lägenheten men var inte färdiga med huset (som vi bor i nu) Vi bodde där från 1 december till 10 april.

Morfar hade (och har) en massa får och när vi bodde där så lammade de och såklart så var det några lamm som inte fick en så bra start på livet som man vill att djur (och människor) ska få.

En kväll så var morfar inte hemma så jag och pappa skulle gå ut och ge fåren mat och då såg jag att ett litet lamm låg längst väggen, halvt död...

Jag gick in till fåren och till det stackars lilla lammet och märket att det andades svagt och hade svar puls, jag lyckades övertala pappa om att få ta med den in så att h*n kanske skulle över leva.

Vi gjorde lammvälling och la tackan (som det visade sig att det var) i en låda med handdukar, flaskor med varmvatten i och gav henne välling flera gånger över natten.

När jag vaknade dagen efter så va det ett litet lamm som stod och bäade åt mig :') Hon hade överlevt natten.

När morfar kom tillbaka så fick hon flytta tillbaka till ladugården men fick fortfarande välling, vi hade ett flasklamm till i ladugården som var så start att vi slapp ta in honom.

När vi flyttade hit så tog vi med oss våra lamm som fick heta Jan & Ulla x)


De var två små vovvar ;) Gick efter en och allt :) Efter några veckor så kom morfar ner med ännu ett lamm som vi födde upp. Stina blev det denna gången :)

SEn under åren så fick vi Ullrika efter Jan & Ulla och året efter så kom ullrik, och därefter fick ulla stensvart och ullrika fick stenvit x) (fina namn va? ;)

Men nu är Ulla hos morfar men hon kommer fortfarande ihåg med :) På bilden är från i somras :)


Filmen är från i somras och jag trodde jag tog kort x)

God morgon :)

Har ni sovit gott? Jag har =P trots att jag vakna kl 7 (sommartid) :)
Kan lika gärna säga nu att det kanske bara kommer bli 2 inlägg idag och om inte bara ett (detta). Jag ska plugga hela dagen idag+ passa min tränares hästar =P
Måste visa en roligt klipp :)
Detta måste vara en sjukt annorlunda hoppstil ;)
Filmen går inte att lägga in på bloggen :S Men men puss och hej <3

Film från veckan

Idag blir det bara allt plugga för mig så inte mer bloggning... Men lägger upp lite filmer från veckan som gått :)

Fin inför tävling


Se till att kusen ser prydlig ut i manen när ni ska ut på tävling. Här får ni bästa stalltipset på olika fina frisyrer.

Från början flätade man hästarnas manar och svansar av praktiska skäl. Manen och svansen var helt enkelt i vägen för tyglarna, tömmar, spön och remmar och flätades därför upp på skolhästar och arbetshästar.
Numera flätar vi oftast när vi ska på tävling eller utställning. En häst som är fint flätad ger ett välvårdat intryck.
Det finns väldigt många olika hästfrisyrer. Här visar vi några av de vanligaste.Pannlugg:
Börja längst uppe vid öronen. Dela översta delen i tre delar.
Fläta nedåt och ta in tagel från pannluggen i varje tag.


När all pannlugg är med fortsätter du fläta resten i en vanlig fläta.
Dekorera med en liten rosett.
Frisyr för hästar med lång man:
Hästar som har lång man blir fina med endast en fläta i början av manen som dekoration. Hästen ska vara klippt i nacken och flätan påbörjas direkt där klippningen slutar.
Börja med att dela upp manen i tre små delar. Fläta med att ta in mer tagel i flätan två till tre gånger i riktning mot hästen manke. Fläta rakt ner som en vanlig fläta.
Dekorera med en rosett som har samma färg som den du satt i pannluggen.
Helfläta:
Helfläta kan endast göras på hästar med lång man. Har hästen dessutom väldigt tjock man kan man dela upp manen och fläta en på varje sida.
Det gäller att man flätar rätt hårt om helflätan ska hålla. Använd inget pälsglansspay på minst en vecka innan för då glider gärna flätningen upp. Däremot är det bra att ta en svamp eller borste och fukta manen lite innan med vanligt vatten.


Dela som vanligt upp tre delar efter nacken. Ta in man och fläta i riktning mot mankammen. 
Sluta innan du kommer fram till manken. Det måste finnas lite plats för att hästen ska böja halsen utan att flätan går upp. Fläta sista biten rakt ner, fäst med gummisnodd.
Pannluggen flätas som tidigare beskrivits. Men nu tar man dessutom och viker in flätan och fäster den med en gummisnodd.
Svansfläta:
Börja flätan någorlunda högt upp på svansroten. Ta med tagel från sidorna i varje tag. Fortsätt fläta nedåt så långt som du tycker passar. 


Sista biten avslutas med en enda lång fläta. För hästar som lätt sparkas markerar man detta med en röd rosett i svansen. Traditionella knoppar:
Den vanligaste flätningen är att man gör knoppar i manen. Snabbast och lättast fäster man knopparna med gummisnoddar. Men vill man ha det riktigt fint och hållbart så syr man fast dem med dubbel sytråd. Sytråden sprättas sedan upp.


Kamma igenom och fukta manen. 
Dela upp hela manen i lika många tofsar som du ska ha flätor. Se till att tofsarna är jämnt fördelade över mankammen.
Gör en fläta av varje tofs.


Vik flätan och stick in änden i mitten av roten på flätan.
Dra igenom flätan till häften och sedan snurrar du änden runt roten så den blir till en knut.


Fäst flätan med en gummisnodd. Fortsätt med hela raden. Se till att flätorna blir jämna.

Gårdangens ridning :)

Ögongodiset ambra :)

Red på vägen och lite ridning på volt :) Fick hennes super goa galopp som jag inte fått på länge ute :')


Dock blev hon super stressig i slutet så vi skrittade vi hem och från kenneln så satt jag och blunda (typ sov x) och när vi kom till stallet så stannade hon utanför stallet utan att jag gjorde något :')


älskade häst <3Håjt

Red först lite i skogen :) Hoppade över lite träd (ca 50 cm, sen var det kvistar som stack upp så det blev ca 1 m :) Sen lite dressyr på en åker och till sist av travning på vägen lite ridning på volt :)


super fin häst =)


Min sadelkammare

Så tänkte lägga upp lite bilder på min "sadelkammare". Jag har ingen sadelkammare än, pappa skulle bygga en men då ramlade från en container på jobbet =/ och sen blev det kallt så då blev det inget men till sommaren :)

Ambras grejer: (dressyren hänger bakom lindorna)

ambras täcken till höger om sadeln, sadeln och allt till vänster är håjt och påsarna till höger är sommargrejer (exemspray & flygspray).
från vänster: håjst sadel + reflextäcke & vintertäcke, mina jackor, ambras extra vintertäcke (nea har det) stalltäcket, skrittäcket, vintertäcke, reflextäcke, tjocka vintertäcket, och ett ofodrat reflextäcke, ambras sadel med träns  och en massa schabrak
fr. v: håjt, neas (och ambas), ambras och sjukskåpet + transbortskydden & en massa gamla hjälmar över x)
schabrak, i lådan ligger exemtäcket, lite transporttäcken.
Jag misstänker att ni förstår att jag LÄNGTAR något enormt efter en sadelkammare!

Bloggtävling, häst :D

Länk
Ni får gärna rösta på mig här med : http://bornlate.blogg.se/2010/march/veckans-hast-eller-ponny-rosta.html#comment

ska jag?

Just nu sitter jag och funderar på om jag ska lägga ut en annons om att jag kan ta emot varmblod för att utbilda till sommaren. Är jätte sugen och vill, men jag vet inte om jag kommer hinna. Vad jag vet så kommer jag inte ha något sommarjobb förutom helgjobb på kenneln och kanske på skolan (har fortfarande inte fått något svar därifrån).

Jag har ju fått ett "erbjudande" innan om att ett varmblod (annars skulle hon slaktas, hon funka inte på travet) tyvärr hade jag varken tid/plats eller pengar till en 4 häst... Men jag lyckades få en som tog henne ist :)

Men tillbaka till ämnet ;) jag är så sjukt sugen på att utbilda en häst =) Mot betalning så klart=P


Åh jag vet inte vad jag ska göra =/


Den här snygga hästen kunde ha varit min :DMåndagens och gårdagens ridtur

Måndagens ridtur :)

red som sagt markarbete med ambra, hanna ( shettisgalen.blogg.se ) som var tränare.

Körde med ca 5 galoppbommar och jag gjorde ett misstag (flera gånger) och det var att ge ambra för mycket tygel så hon tappa balansen (jag står upp, har lärt mig att alltid stå över bommar..) och hoppas över de två sista, ca 3 meter långt.

Så tillslut lyckades jag sitta ner och det gick lite bättre, men inte super bra. Det var ju första gången som vi körde stuts :P

Hanna fick trava av henne för mina knän var helt borta x)

Men ambra e söt ändå <3


fotograf: Hanna Ling


Tisdagens ridtur :)

Red med Hanna & Duni till Lövslätt :) Pigg som satan, tittig men go ändå :) När vi kom till ett ställe så satt den en svart påse på en ladugårdsvägg och det blåste = super farligt x) Så vi fick hoppa av och gå förbi, kände inte för att hästarna skulle sticka eller dampa loss tillsammans när de inte känner varandra x)

 

Ambra

hon fick en lite skritt tur i skogen :) Red barbacka och bara mysigt =) Dock sprang något en bit framför henne så den sista biten var hon jätte spänd och stressad =/ Hann aldrig se vad det var och jag vill inte veta heller (skrämmer upp mig själv) Men annars gick det kalas bra och hon hade lite träningsvärk xDHur gör du?

Hur gör du med din häst pannlugg? Klipper du den eller låter du den vara?
Jag klipper den inte! Tycker att rak pannlugg på häst är det fulaste som finns. Om jag ser att hästen har några strån som är längre så tar jag saxen och typ skär av dem.
Levisto Z:
Han måste ju vara en av världens sötaste hästar! Men han vore inte alls lika söt utan sin pannlugg!

vissa hästar passar i det andra inte.

Men personligen tycker jag det är snyggare men ojämn och orörd pannlugg (om den inte är allt för lång, då kommer saxen fram och jag kortar ner den men klipper inte!)

Dagens ridtur :)

tack Malin för att du har röstat <3
Tack Kajas (inge blogg tyvärr) som även har röstat :)
Kom igen ni andra med =) Ni som röstar bli länkade :D
Så rösta på här

Håjt
Red barbacka på honom:D Säger bara aj min f*tta och röv x) Fick arbeta honom riktigt mycket och han gick kalas stundtals :D Fast han bråkade en aning när jag bestämde att vi skulle vända (vi red hemmåt men jag bestämde mig för att vi skulle trava lite till och vände) och då ville han inte längre x) så han vägrade gå framåt, så vi trände på att baka x) haha söta häst xP
Håjt
Red barbacka på honom:D Säger bara aj min f*tta och röv x) Fick arbeta honom riktigt mycket och han gick kalas stundtals :D Fast han bråkade en aning när jag bestämde att vi skulle vända (vi red hemmåt men jag bestämde mig för att vi skulle trava lite till och vände) och då ville han inte längre x) så han vägrade gå framåt, så vi trände på att baka x) haha söta häst xP

Hur klipper ni hästarnas man?

Som frågan lyder hur klipper ni hästarnas man?
Jag kan tyvärr inte ryka ambra eller håjts man =/  Och linnea ska ha stående man. Jag gör så här:
Men en ståndman ska vara lite tjockare på mitten och kortare vid nacke och manke.
bilden tagen härifrån
En hängande ska antingen vara lika lång hela vägen eller något kortare på mitten för att skapa en illusion av att halsen är bredare än den är. Jag blötte manen, kammar och ser till att hästen stog så rakt(vågrätt) med halsen som möjligt och klippte med en bra sax, tex av köks sax modell. Om man blöter den ligger den mer stilla när man klipper, och sen när den torkar kommer de övre håren ("från andra sidan") bli något kortare än de andra. Vill man inte det får man låta bli att blöta manen
Finns även trimkniv och/eller frisörsax om man vill ha det "ryckta" utsendet men ändå inte rycka manen...

Veckans blogg :D

Jag är med på veckans blogg :) Så ni får jätte gärna rösta på mig (nr. 3)  alla som röstar (och skriver en kommentar till mig på detta inlägget för en länkning)

Länk
(nu ska det gå att rösta :D)

Håjt
Red till Härsnäs, måste rida på lite olika ställen med grabben nu. Tog 100 år innan han vågade gå igenom en gård =P Men tillslut så gick han förbi :')
Han gick så fint i båda skritt och trav :')


ambra

Ambra

Red barbacka på henne och jag ramla av x) Vi red på en volt och jag lutade mig lite för mycket inåt x) Och hockos pockos så låg jag där på marken med en häst som kollade lite konstigt på mig, Jag är stolt att hon inte sprang sin väg utan stannade vid min sida :') *stolt matte*

Sen när jag hade hoppat upp så gick det kanoners :) Hon tag galopp direkt och ville inte sakta av xP Knas häst.

Men det var mysigt att sitta på henne rygg och låta henne galoppera så fort som möjligt (inte super fort för jag skulle gärna sitta kvar x) och så fort hon märkte att jag tappa balansen så sakta av :')


Min lilla flicka <3Favorit...

Träns

Mitt nya islandsträns är mitt favorit träns :)

Och det bästa är nog att jag inte har betalat ett skit för det :)God morgon :)

Idag blir det något inte så mycket uppdatering. Ska snart till stallet:
* mocka, gjort

* kratta utanför stallet & hagen, gjort

* rida två hästar , gjort

* gå igenom skogshagen (ska försöka släppa hästarna där för den hagen de går i nu är en isbana =/),

* försöka övertala mamma att vi ska åka och köpa hästmat,

*plugga m.m gjort


så nu ska jag kila så jag hinner göra något idag.


Pusshej <3


En bild säger mer än tusen ord <3

Tävling, häst :)

Länk

Ungen min får du aldrig

sitter och kollar på gamla bilder ( och nya) på ambra medans jag redigerar dem ;)
Shit vad hon har förändrats =)
kolla "hållet" på bakbenen...
Nu
Ser ni någon skillnad? I do =)


18/3-10

God morgon:)
förlåt för att jag inte uppdaterade igår men jag orkade inte ;) eller jag hade inte ens med mig datorn till skolan för 3orna hade projektredovisning så jag kollade på sånt och då var/är det onödigt :P och efter skolan så var det ridning på två överpigga hästar^^ Eller ambra var helt och men håjt vad super pigg för att han har fått vila i två dagar =/ Stackarn.

Men det är och var väldigt skönt att strunta i bloggen och datorn :) Men nu blir det förhoppningsvis bättre ;)

We belong together, 
like the open seas and shores. :D <3

Tävling, häst :)

Länk

Tävling, häst :)

Länk

Idag har jag:

Har haft studiedag idag :) Hur skönt som helst :)
Så idag har jag:

ridit ambra
duschat och gjort mig fräsch
tagit en långpromenad med vissla (60 min)
gjort klart min idrottuppgift (svarat på 30 frågor)
gjort klart engelskanJag är lite stolt över mig själv:)

3,5 <3

Shit idag har jag haft ambra i 3,5 år :O fatta vad tiden går fort! Jag har inte ångrat mig en sekund<33
gillar denna bilden <3
Så nu har ni fått se lie bilder från alla dessa åren :D <3 Hoppas ni gillar dem, och ser vilken underbar häst hon har blivit även om bilderna är blandade.

Dagens ridtur

Idag var det Håjts tur att få sträcka på benen (red han igår med men orkar inte skriva om det =P)
Men red ut barbacka på honom, skitkul x) skulle trava och hans trav är väldigt klumpig men det gick. Skratta för att jag höll på att ramla av typ 100 gånger/sek x) För säga att jag inte har jätte dåligt balans :P
Tränade på att saka av från skitt till halt och stanna lugnt och inte tvär nita, åh det gick hur bra som helst :'D Även från trav till skritt (de få gånger som jag lyckades sitta någorlunda still och driva honom in i skritten)
Arbetade han väldigt mycket (annars snubblar, tappar konc., halkar eller dylik.) och han gick kalas bra, fint under sig och allt (man känner det sjukt bra när man rider barbacka för man får verkligen upp ryggraden i röven=dåliga ryggmuskler....)

Är så stolt över lille håjt :) Han har blivit så fin och gå nu den sista tiden :D <3


14 mars 2010

Shit snart har hela mars gått :O
Snart fyller jag år :O
Snart är det sommarlov :D
Snart fyller pappa 50!!!!!!!!!!!:OOOO
förlåt för dåligt uppdatering de senaste dagarna men det är lite grejer som ska göras innan jag kan sätta mig ner och blogga och det har tagit tid och ork ;P
Men nu är jag tillbaka för tillfället, har jobbat idag så det kommer lite bilder + en film från detta :D
Min vissla bby <3 som har fått komma hem igen :) Men ska tillbaka på torsdags och få ivomec :)
ni måste bara kolla på filmen, hundarna är så söta :D:D

God morgon:)

eller det kanske inte är morgon längre ;) Klockan är över 12 så hehe ;P
Har redan hunnit rida ambra :)
Red ambra idag (extremt tidigt enligt mig, halv 9 var jag utexO)
Red upp i skogen, tänkte klättra (hade lindat benen) men det var så svårt för henne att gå så det blev ridning på vägen. Arbetade mycket i skritten och traven.. Kom fram till att hennes underbara galopp är förstörd..... hon stressar och galopperar inte ordentligen längre, så nu får jag börja omingen...
Men hon gick iaf hur sjukt bra i skritten på vägen hem, sökte sig när och under sig :')
Älskade häst <3

Släppte ut henne utan täcke efter ridturen...


Min älskade häst <3

Tävling, häst :)

Länk

Lädervård

En guide till hur du sköter ditt läder på bästa sätt!


Varför lädervård?
För nästan alla med häst är lädervård ett måste. Utan vård kan lädret bli torrt, hårt och en ren livsfara ifall det spricker. För att lädret ska hålla måste man underhålla det ofta, gärna en gång i veckan. Läder måste hållas rent, får inte torka ut och ska skyddas mot väder och vind. Extra viktigt är det om hästen har svettats eller om det har regnat ute, då måste man sköta om det efteråt. Lädrets tre "fiender" är vatten, värme och försummelse. Det bästa är att skaffa utrustning av bra läder, vilket man får betala lite för men man kan istället använda det mycket längre än billigt läder. Man får vad man betalar för helt enkelt.
Läder består av ungefär 10 % fett och oljor och 14 % vatten. Detta hjälper till att smörja och skydda lädrets fibrer. Utan skötsel kommer vatten, smuts och svett tränga sig in i lädret och orsaka skador.


Är ditt läder av bra kvalité?
1. Kontrollera tjockleken och densiteten. Om du håller huvudstycket på ett träns mellan tummen och pekfingret kan du känna hur lätt det är att böja lädret. Om det är tjockt och svårt att böja har det tjock densitet. Ju styvare läder från början, desto starkare.
2. Kontrollera att ändarna på lädret är snyggt gjorda och att sömmarna ser jämna och bra ut. Är dom ojämna är det slarvigt gjort.
3. Studera ytan - Lite ojämnheter på sadlar är acceptabelt, men på träns ska ytan vara helt slät. Om det är skrapat har inte tillverkaren gjort sitt jobb.
4. Kontrollera hålen - Är mellanrummen mellan hålen lika stora? Är dom centralt placerade? Är hålen anpassade efter piggarna?
5. Kontrollera tyglarna - En del tyglar kan vara av sämre kvalité då det behövs ett långt stycke högkvalitativt läder för att tillverka tyglar. Se till att den bästa delen finns vid tygeländarna.

Kvalité på träns
- Ett träns för upp till 300kr är ett budgetträns. Tränset går att använda, men man bör vara uppmärksam på lädrets kvalité. Kolla guiden ovanför.
- Ett träns för 300-700kr är ett standardträns. Tränset har en god hållbarhet och läderkvalitén brukar vara mycket bra.
- Ett träns för över 1000kr är ett exklusivt träns med mycket bra hållbarhet och kvalité. Här behöver du inte tveka.
Självklart kan det finnas dåligt läder i alla klasser, men oftast kan inte tillverkaren sälja dåligt läder i en högre prisklass.

Utrustning för lädervård
Sadeltvål - Bör användas regelbundet, vanligen en gång i veckan, för att hålla lädret fuktigt. De flesta tvålar är glycerinbaserade vilket gör att de bildar ett skyddande lager mot smuts, svett och vatten. Sadeltvål finns både som fast tvål och som spray. Stryk på med en fuktig (inte blöt) trasa eller svamp och arbeta in det ordentligt i lädret. Lädret ska få en glansig yta men det ska inte löddra. Torka av ev. lödder med en torr trasa. I små mellanrum och vid spännen kan man använda tops.

Krämer och balsam - Conditioner i form av kräm eller balsam är vanligen mjukare än svål och ger lädret en djupbehandling. Många har substanser som motverkar mögel, använd gärna dessa - mögelfläckar försvagar lädret. Lanolin, bivax och naturliga oljor är också bra ingredienser. Conditioner ska appliceras på rent och torrt läder.

Oljor - Läderolja används mest på tjockt, styvt, nytt läder eller läder som torkat ut. Om du köpt en ny läderprodukt, kontrollera med tillverkaren eller säljaren att lädret tål läderolja. Om lädret kommer från ungdjur har det inte tillräckligt hög densitet (inte tillräckligt styvt) för att tåla oljebehandling. Då bryts istället fibrerna ner och förstör lädret. Man ska inte heller använda för mycket olja, då blir lädret halt och stickigt. Därför är det inte bra att oljebada nya produkter. Om din läderprodukt tål oljebehandling, använd en olja som inte förstör sömmarna i lädret. Bomullstråd kan ruttna, lintråd är mer tåligt.

Trasor - Det finns speciellt framtagna trasor som man kan använda istället för sadeltvål - en snabbrengöring. Populärt att snabbt dra av stövlarna innan man går in på tävlingsbanor - men glöm inte bort att det är en snabbrengöring, utan rengör ordentligt någon gång då och då också.

Tips! - Låt blött läder (efter en svettig eller blöt ridtur) torka av sig självt innan du smörjer det. Torka aldrig läder i solen eller nära element, det torkar ut lädret.

5 steg till perfekt läder
1. Ta isär allting, ta bort alla remmar på tränset, ta bort sadelgjord, padd, schabrak/vojlock och stigläder ifrån sadeln, lägg varje del på en torr och ren plats. Lägg bett och andra metalldetaljer i en hink med varmvatten. Om stigbyglarna är smutsiga kan du använda separata hinkar. Bettet kan du även hälla kokande vatten på så dör eventuella bakterier och smuts går lättare bort. En sadelbock är att föredra om man ska smörja sadeln, så du lättare kommer åt allting. En ankarkrok hängandes i taket passar bättre till tränset.

2. Ta bort all grov smuts med vatten eller mekaniskt, och tvåla in lädret när det har torkat. Gnid in tvålen ordentligt i lädret och var extra noga med lädrets baksida, det är knottrigare och suger lättare åt sig. Dessutom är det den sidan som kommer i kontakt med hästen.

3. Smörj igen - Om lädret var riktigt torrt, använd även balsam eller olja. Var försiktig med mängden olja.

4. Rengör bettet och stigbyglarna och var noga med att torka bort ev. tvålrester. Det kan bildas hårda punkter med smuts som tvål inte biter på, då kan du använda eggen av en kniv att peta bort smutsen med. Kontrollera sömmar på tyglar, huvudlag, sadelgjord och stigläder.

5. Sätt ihop delarna igen. Avsluta med att polera lädret med en mjuk torr trasa.

Glöm inte att förvara sakerna torrt och säkert!

Hur du hänger upp tränset snyggt
Att hänga upp tränset snyggt anser vissa ingår i lädervården. Tränset blir mjukare då det remmarna snurras runt tränset. Håll tränset i nackstycket alt. häng upp det i nackstycket. Samla ihop tyglarna och lägg dom över nackstycket och låt dom hänga ner på andra sidan. Ta käkremmen och snurra den runt hela tränset inkl tyglarna och fäst den. Du kan även göra likadant med nosgrimma och snokrem, men det är inget måste.

Mögelangrepp
Mögel älskar damm och smutsiga sadelkammare. Därför kan man komma tillbaka från semestern och upptäcka att lädret har börjat mögla. Det är lätt att torka av, men möglet lever på oljorna och svetten som samlas på lädrets yta. Möglet bryter ner proteinerna i och mellan fibrerna och förstör lädret. Regelbunden rengöring håller möglet borta - liksom om du förvarar lädret torrt, välventilerat och i en sadelkammare med kontant temperatur, plusgrader.

Taget här ifrån

Gårdangens ridning :)

Red ambra först till skolan (skulle rida i ridhuset men det var ngn där så jag orka inte gå in x) Sen red jag hem och en bit till :) Hon gick super bra, i form och under sig. Fast dock slänger hon med huvudet när hon blir lite pigg ;)


Lät henne trav i väg i travartraven :D älskar hennes travartrav och man känner att hon fortfarande lyssnar på mig och saktar äv när jag rör lite på fingrarna :') <3


MAAAAAAAAAAAAAAAAT

Jag vill ha mat. Pappas goa mat (bilden)

Dagens ridtur:)

Red ut barbacka på ambra.
Pigg, glad och tittig x) Härlig kombi, hehe
Men hon gick galant ändå, ner i form och undersig *stolt*
Red ut barbacka på ambra.
Pigg, glad och tittig x) Härlig kombi, hehe
Men hon gick galant ändå, ner i form och undersig *stolt*
Blev även en barbacka tur på håjt.
Han gick också galet bra, ner i fom och under sig= ONT i RöVEN!
Men han är söt ändå, speceillet när han kom på att det blir enklarare att göra som jag ber honom om än tjafsa emot :P

Designen

Har märkt att designen ser helt körd ut på vissa datorer :S så en fråga
ser min bloggdesign ut såhär:
eller blir den lång och visningsbilden under inläggen?

Bilder :)

Har tråkigt så jag lägger upp lite bilder =D
Jag äger på att laga mat ;)
HAHA X)
Oftas så blir den första pannkakan vit eller ljus men inte mina de blir svarat på ena sidan och kritvita på andra x)

Ambra

Håjt

AmbraHåjt

Ambra, taget uppifrån :P

ringis :DHard work, work :D

som rubriken säger Hard work, work :D

Shopping idag + dagens ridtur :)

Förlåt för dålig uppdatering idag men jag har shoppat (ja, jag vet it´s sick) Köpte två hästböcker, ett par jeans och en blus Sen blev det en liten ridtur på ambra med :)


Ambra i sitt nya träns :D
Red henne först på vägen på grusvägen till sätila och sedan vägen till strömma då utan stygbyglar.
Gick super bra <3


Hanna denna bilden är till dig =D


Se och njut


Veckans blogg :D

Jag är en av finalisterna på veckans blogg hos Brejjk. rösta på mig :D:D Nummer 6 är jag :P
She´s everything for me <3

Dagens :)

DÅLIG bild på mina små bebisar men de är söta ändå :)
Blev en 30 minuter skrittur för mig och ambra :) tränade på halt, gå låååångsamt och lite skängelvikningar.
Sen vad tiden "slut" :D
Blev en 30 minuter skrittur för mig och ambra :) tränade på halt, gå låååångsamt och lite skängelvikningar.
Sen vad tiden "slut" :D

Tävling, häst :)

Länk

En förklaring

Kanske ska säga varför jag köpte en repgrimma till håjt och en till ambra eller en till nea och en till ambra ;P


det är inte för att jag ska hålla på med NH utan för skoj skull och för att komma övr 200 kr gränsen :P Fast det gjorde jag när jag köpte tränset x)


Bara för att man köper en repgrimma så betyder det inte att man är en Nhtränare, det är ungefär samma sak som om jag helt plötsligt skulle börja rida islands bara för att jag har ett sånt träns, eller westen bara för att jag har en westen sadel, eller monté för att jag har en monté sadel o.v.s


Håller man på med NH på heltid då är man NH tränare, utbildar man sig till NH genom kurser eller träning då är man NHtränare, men lär mig sig saker genom att läsa på Internet då är men det inte.


Kolla på mirakelbarn eller empathy, där har ni några som är på väg.

Så jag köpte det för skojs skull och inget annat!


Tävling, häst :)

Länk
Lycka till =D

Miljödagen 2/3 bilder+ film

Så nu är jag hemma efter en lååång dag i skolan och i stallet :)
Bytte till mig ett träns och ett pannband (glömde ta kort på det kom jag på) Efter skolan så red jag ambra
Ambra i sin nya grimma som Hanna köpte på horse show åt mig =D Tack <3
Red först i skogen men det var så hård skare så jag red ut på vägen och travade till strömma (med skritt pauser ofc)
Hon gick så fint i form i både skritt och trav att jag blev rörd :')
Sen blev det ridning på Håjt

skrittade i ca 20-30 min och tränade på formen och tempot :)


Han gick kalas stundtalas, va det något spännande framför/vid sidan så sket han i mig, men det får vi jobba på :)


Ambra i sitt nya träns :) Dock islandsträns men vem bryr sig :Pnågon som inte gillar när det blåser i örat^^


ett annat träns ;P


Och neas grimma som även hanna köpte :D


Filmen från idag :)


Utmanad

Jag har blivit utmanad utav Velepa NH Bloggen

Så här går det till...

 

 

 

-Varje "spelare" börjar med att skriva 6 egendomliga/underliga saker om sig själv.
-Bloggare som blir "tagna" ska skriva 6 saker om sig själva i sin blogg & samtidigt 
ange reglerna för spelet. Tillslut väljer bloggaren 6 nya bloggare & gör en lista av deras namn.
-Efter det är gjort skriver han lr hon en kommentar i deras gästbok för att låta dem veta att de 
är tagna & attde ska läsa ens egen blogg för mer information.


1. Jag hatar att ha fel.
2. Jag är riktigt envis.
3. Jag älskar att bada.

4. Jag är rädd för mörker inom hus men inte när jag är ute.
5. Jag blir pigg så fort jag kommer upp ur sängen.
6. Jag måste ha ordning och reda (på mitt sätt) i stallet annars blir jag sur.


Jag utmanar:
mdik
dejavu
Frida
Sofia
Hanna
Mli


tisdag 2/3

Shit, det är redan andra mars :O Helt sjukt!

Har miljödag i skogan och jag har bytt till mig ett remonträns =) Så nu har jag två st x) Sen sak jag se om jag kan hitta något till min lilla vovve med :) Fanns ett halsband som blinkade så jag kanske ska försöka "ta" det :) Men vi får se =D

Men nu ska jag kila vidare, ni får ha en underbar dag <3 Pusshej


Lite roliga saker ;)

Sitter och har tråkigt, ska snart sova :)
Apun
Nattinatti :)
P.s. imon blir det dålig uppdatering då vi har mijödag hela dagen i skolan...

Ridsport på tv :)


EUROSPORT


Onsdag 3 mars kl 19:20
Världscupen i hoppning, Göteborg (efterhand)


LÄÄNGAR

Just nu längtar jag till april då ska jag börja träna för hanna igen :) Har saknat det något enormt. Har inte kunnat träna för henne sedan august (hon har fått barn i november och jag har inte haft pengar eller tid) Men i april ska jag träna :)
Bilder från typ andra träningen i april 09 :) Det är hanna som rider :)

Måndag 1 mars :)

god morgonn :) Sitter och har traktorlektion, har precis gjort traktorprovet, tränade på testet =) Hade 49 aav 70 rätt och 56 är godkänt. Men jag är ändå nöjd för det är första gången som jag gör det ;P
jag väl börja träna igen :) Men ska försöka börja igen 1 april :)

RSS 2.0